Carnavalsmuseum Ut Kabinet der Zotheid officieel geopend!

  Door: Redactie Oosterhout Datum: 12 december 2022

  “Karin met de eerste Bast op haar schouder”

  Zondagmiddag om 12.12 uur werd het nieuwe carnavalsmuseum Ut Kabinet der Zotheid officieel geopend door Burgemeester Buijs, Prins Mienus XV en regentes Karin Mertens.

  Ut Kabinet der Zotheid

  Stichting Ut Kabinet der Zotheid wil het erfgoed van Kaaiendonk en het Oosterhoutse carnaval borgen. Daarom heeft het nieuwe museum zich over een groot deel van de carnavalscollectie van het Speelgoedmuseum ontfermd en aan de al omvangrijke collectie van regentes Karin Mertens toegevoegd. Op zondag 11 december werd dit nieuwe museum aan het Basiliekplein officieel geopend door burgemeester Buijs, Prins Mienus XV en regentes Karin Mertens. Nog voor de opening werd aan Ut Kabinet der Zotheid een prinselijke onderscheiding uitgereikt. Prins Mienus XV: “het is onze allereerste!”

  Kaaiendonkse historische items

  In 2013 is Karin Mertens al begonnen met het uitstallen van haar verzameling en in 2018 opende ze haar privémuseum Ut Kabinet der Zotheid in haar garage. Een unieke verzameling van Carnavaleske historische Zotheden in kabinetten verzameld en geschonken door het mooie Kaaiendonk. Met de verhuizing en de opening van het nieuwe carnavalsmuseum zijn de collecties van het Carnavalsmuseum bij Speelgoedmuseum op Stelten en die van Ut Kabinet der Zotheid voortaan samengevoegd te bekijken op het Basiliekplein. Van het hoofddeksel van Prins Mienus I en de Narrenkap van René van Bijnen, tot een uitgebreide selectie insignes, speldjes en pinnekes van zo goed als alle Kaaiendonkse carnavalsverenigingen. Maar ook boeken, cd’s, videobanden, foto’s krantenknipsels en eigenlijk alles wat een link met Kaaiendonk heeft.

  Opening Kabinet der Zotheid Oosterhout

  Saamhorigheid en carnavalsleut

  Karin Mertens: “Onze stichting wil blijvend een belangrijke bijdrage leveren aan nieuwe projecten in de carnavalsperiode en zich inspannen om de saamhorigheid en carnavalsleut in Kaaiendonk te bevorderen. Door het jaar heen wil ze de bevolking verbinden aan het (immaterieel) erfgoed en de hedendaagse carnavalstradities. Stichting Ut Kabinet der Zotheid wil met vrijwilligers het museum de plaats laten zijn waar met allerlei themaprojecten inwoners, jong en oud, elkaar ontmoeten en verbinden. Een locatie waar verhalen worden verteld en bewaard. Dit initiatief wordt breed ondersteund door carnavalliefhebbers die hun steentje (kaaitje) bijdragen voor de collectie, projecten en de voortzetting van het museum.”

  Opening Kabinet der Zotheid Oosterhout

  Meer informatie

  Carnavalsmuseum Ut Kabinet der Zotheid is geopend op woensdag, donderdag en vrijdag van 13.00 tot 17.00 uur en op zaterdagmorgen tussen 10.00 en 12.00 uur. Je vindt het museum aan het Basiliekplein 4, tussen de St.Jansbasiliek en Theater de Bussel. Entree is gratis.

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  error: Content is protected !!